La tradició coral anglesa, reconeguda i admirada arreu del món, té en les christmas songs i els carols un dels seus camps més populars i extensos. Tant si són de temàtica estrictament religiosa com si estan basades en textos pagans, el costum de cantar cançons dedicades al Nadal ja sigui en l’ofici religiós, al carrer, o en celebracions familiars, s’ha mantingut des de temps immemorials en la cultura anglesa i ha anat creant un repertori que ha sobrepassat fronteres i ha esdevingut pràcticament universal.
A Ceremony of Carols de Benjamin Britten és probablement una de les obres corals nadalenques més interpretades arreu del món des del mateix moment de la seva estrena l’any 1943. La seva merescuda popularitat es fonamenta en una música d’altíssim nivell, espectacular i, al mateix temps, d’una sensibilitat que capta l’atenció de l’oient des de la primera nota. Escrita originalment per a cor de veus blanques i arpa, l’any 1955 el compositor Julius Harrison en va fer una adaptació per a cor de veus mixtes (també amb acompanyament d’arpa), que és la que us presentem en aquest programa. Es tracta d’una obra que inclou nou cançons escrites sobre poemes medievals anglesos que Britten va trobar en un poemari comprat a Halifax, en el seu retorn amb vaixell cap a Anglaterra després de viure tres anys als Estats units per evitar ser reclutat per combatre a la Segona Guerra Mundial. Britten va incloure un cant processional d’estil gregorià per obrir i tancar l’obra, i va escriure un interludi per a arpa sola que, situat al mig de l’obra, estructura els dos blocs de nadales.
Per la segona part del concert, us proposem un primer bloc amb obres sacres de tres compositors de generacions diferents, que s’aproximen al fet nadalenc des d’un punt de vista més espiritual i quasi místic: Herbert Howells, continuador de la tradició compositiva iniciada per Stanford i Parry entre d’altres, John Tavener, amb un estil auster, influenciat per la seva conversió a l’Església Ortodoxa russa, i Bob Chilcott, representant d’un estil més proper a la música popular, el jazz i un llenguatge gens especulatiu i directe. I finalment, acabarem amb algunes de les nadales angleses més conegudes i interpretades arreu del món, amb arranjaments frescos i brillants que ens conectaran amb l’esperit més festiu del Nadal.