L’Esquitx 1962-2022

Concert de l'Esquitx al Palau de la Música, Nadal de 1971

L’Esquitx, un dels dos grups que formen el Cor infantil de la Coral Sant Jordi, està de celebració!

Durant la tardor de 1962 va començar un projecte innovador: es creava un grup de nens i nenes entre 4 i 13 anys per formar una coral infantil (aleshores molt escasses o inexistents). Maria Dolors Bonal, Maria Martorell i Montserrat Solanic es van convertir en l’equip pedagògic.

No tenien ni nom per la coral, però tenien un somni: coeducar en plena dictadura franquista, omplir el buit que hi havia en l’educació musical i cultural del país, i sobretot donar l’oportunitat de cantar a totes les criatures que en tinguessin ganes.

Només un any després de la seva fundació, L’Esquitx ja tenia nom i passava a formar part de la Família de la Coral Sant Jordi, que llavors dirigia Oriol Martorell.

Dibuix d’Antoni Bassó per a la celebració dels 20 anys

En els seus inicis, la coral va ser pionera estrenant i cantant adaptacions al català de cançons i cantates d’altres països quan a Catalunya encara no hi havia gaire literatura per a cors infantils. Més tard, la coral ha contribuït a difondre tot el repertori de nova creació d’autors catalans a redós del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, del qual és membre fundador.

Concert 19 juny de 1968

Concert el 19 de juny de 1968

Durant 60 anys desenes de directors, professionals de la pedagogia musical, han treballant amb el màxim rigor musical i pedagògic, més de 1500 de cantaires han passat pels seus grups fent que, a dia d’avui, L’Esquitx segueixi igual de viu i amb tantes ganes de cantar com el primer dia!