Presentació de l’espectacle al voltant de Clavé per a la 27a Fira Mediterrània Manresa

El passat diumenge 3 de desembre la Coral Sant Jordi va presentar, al Centre Artesà Tradicionarius de Gràcia, un interessant projecte musical al voltant de Josep Anselm Clavé, que s’estrenarà l’octubre de 2024 a la 27a Fira Mediterrània Manresa.

La presentació es va iniciar amb la contradansa La font del roure, interpretada a veus mixtes.

 

A continuació, el Dr. Jaume Carbonell, professor de la Universitat de Barcelona i especialista en la història del cant coral a Catalunya, entre d’altres línies d’investigació, va fer una conferència sobre la figura de Josep Anselm Clavé. 

Vam conèixer els orígens i influències del músic i la creació de la societat coral La Fraternitat, més tard Societat Coral Euterpe. Ens va parlar dels Jardins de la Nimfa, dels Camps Elisis i dels Jardins d’Euterpe. També de la formació d’una consciència musical de país i de la importància i singularitat de la música coral a Catalunya. I del declivi dels cors de Clavé i l’aparició dels orfeons, amb la creació de l’Orfeó Català.

Com a reflexió final va valorar molt positivament el fet coral en sí, el que significa el compromís, el treballar junts, l’esforç de grup per assolir un objectiu i la gran importància social del cant coral, en definitiva.

El director de la Sant Jordi, Oriol Castanyer, va explicar que s’està treballant amb el polifacètic músic Marc Parrot per a fer un espectacle “diferent del que estem acostumats i que ens traurà de la nostra zona de confort” i va desvetllar que serà de petit format i amb música de Clavé i també actual, potser electrònica.

L’objectiu de l’espectacle és posar en valor i donar a conèixer tant el personatge de Clavé, com la seva obra i la seva música, que és tan bonica i que en l’actualitat no s’interpreta prou.

L’acte es va cloure amb les cançons Les flors de maig, a veus d’homes, i A Montserrat, a veus mixtes.