Repertoris

El Mirador
El programa que us proposem pren com a punt de partida el joc entre dos instruments gairebé inseparables: la veu i el piano. Es tracta d’un repertori que pretén establir un diàleg entre iguals, on el piano no té un paper de simple acompanyant sinó que intervé com a protagonista i proposa sonoritats i harmonies que donen una gran expressivitat al text cantat i enriqueixenallò que la poesia ens diu.
La primera part comença amb cinc cançons d’Eduard Toldrà, que el músic vilanoví va escriure originalment per a veu solista i piano, amb uns arranjaments per a cor preciosistes i sempre fidels al text original del compositor osonenc Jordi Domènech. Són unes cançons fresques i evocadores sobre poemes de Tomàs Garcés, Joan Maragall, Trinitat Catasús i Josep Carner.
I també escrites originalment per a veu solista i piano són les Old american songs d’Aaron Copland, estrenades l’any 1950 per Benjamin Britten i Peter Pears. Es tracta d’un recull de cançons populars i tradicionals nordamericanes amb textos que van des de la sàtira política, a les històries d’amor i de pèrdua, passant per cançons de falda per a infants. Els compositors Irving Fine i David L. Brunner en van fer l’adaptació per a cor mixte i piano.
A la segona part del concert podrem escoltar El Mirador, una fantàstica fantasia coral basada en melodies populars i tradicionals del Països Catalans escrita pel compositor Josep Vila i Casañas i estrenada l’any 2003 en el marc del Festival Europa Cantat de Barcelona. Es tracta d’una obra d’uns 20 minuts de durada on el piano (en el cas de la versió que us en presentem) i el cor dialoguen a través d’algunes de les melodies més conegudes i estimades de casa nostra, amb unes harmonitzacions sorprenents i un tractament de les veus delicat i alhora majestuós que de ben segur faran posar-nos la pell de gallina en més d’un moment.
Programa “El Mirador”
I PART
- A l’ombra del lledoner Eduard Toldrà (1895-1962) / arr.: Jordi Domènech
- Cançó de comiat
- Festeig
- Maig
- Menta i farigola
Old American Songs Aaron Copland /arr: Irving Fine i David L. Brunner (primer recull)
- The Boatmen’s Dance
- The Dodger
- Long time ago
- Simple gifts
- I bought me a cat
II PART
El Mirador – Josep Vila i Casañas (1966)
Coral Sant Jordi
Àlvaro Metzger, piano
Oriol Castanyer, director
Més informació
Disponible des d’abril del 2025
Anselm
Josep Anselm Clavé, nascut a Barcelona el 1824, va fer de la música, i en especial del cant coral, una eina de transformació social. Clavé va convertir una modesta
societat orquestrina, L’Aurora, integrada per una vintena d’homes, en la primera societat coral de Catalunya i de l’estat espanyol. La creació d’aquest grup de cantaires va significar la introducció d’una pràctica musical completament nova, ja que fins aleshores la vida coral catalana estava reservada a l’àmbit litúrgic i al teatre líric.
Des del punt de vista polític i social, Clavé elaborà un projecte pedagògic revolucionari, perquè pretenia dignificar les condicions de vida de la classe obrera mitjançant la música. Creia que a través del cant allunyaria els treballadors dels mals costums de les tavernes i els aproparia a un tipus de cultura més refinada, reservada fins aleshores a les classes benestants. Seguint l’exemple de La Fraternitat, aviat van començar a sorgir altres societats corals a Barcelona i a les poblacions veïnes.
Clavé havia posat en marxa tota una revolució social.
El 2024 es commemoren els 200 anys del naixement de Josep Anselm Clavé i els 150 anys de la seva mort, i les traces del seu llegat segueixen ben presents a les nostres ciutats en forma de nombrosos carrers, places i monuments dedicats a la seva memòria.
Sabem, però, qui era aquesta figura polièdrica, que va arribar a ser president de la Diputació Provincial de Barcelona, i quina és la seva autèntica herència?
La Coral Sant Jordi proposa un espectacle de nova creació amb música de Marc Parrot, dramatúrgia de Ferran Dordal i direcció d’escena de Judith Pujol que ens permeti acostar-nos al llegat de Clavé des de la perspectiva del segle XXI, observant alguns dels moments més destacats de la seva història i la realitat actual de les associacions corals, en una coproducció amb la Fira Mediterrània de Manresa.
Programa “Anselm”
- Som més que un cor
- Postal de Barcelona
- El jove Clavé
- La Campana
- La Jamància
- La societat coral
- Les flors de maig
- El Passeig de Gràcia
- La Maquinista
- El somni
Durada aproximada: 60 minuts.
Coral Sant Jordi (Oriol Castanyer, director)
Patricia Paisal, cantant i actriu
Laia Vallès i Lluís Cartes, músics
Marc Parrot, creació musical
Judith Pujol, direcció
Ferran Dordal, dramatúrgia
Oriol Castanyer, arranjaments i direcció musical
Sylvia Kuchinow, espai escènic i il·luminació
Aleix Triadó, disseny de so
Més informació
Disponible des d’octubre del 2024